Halsbränna/sura uppstötningar

Gastro-esofagela-reflux-sjukdom (GERD) eller refluxsjukdom som det också kallas, orsakas av att den övre magmunnen inte kan hålla tillräckligt tätt utan släpper igenom mera magsaft än normalt från magsäcken upp till matstrupen. Det är ett mycket vanligt tillstånd som drabbar ungefär en femtedel av Sveriges vuxna befolkning. Den kan börja i alla åldrar ibland redan som barn men också i hög ålder. Refluxsjukdom är en kronisk sjukdom som, när den väl börjar ge besvär, man oftast bär med sig hela livet.

Sjukdomen är nästan alltid ofarlig men den kan skapa mycket besvär. Vanliga symtom är sura uppstötningar, sveda/brännande eller tryckande känsla bakom bröstbenet, klumpkänsla i halsen och smärta i övre delen av buken. I vissa fall kan slemhinnan i matstrupen skadas och man får en synlig inflammation så kallad esofagit.

Det finns också andra tillstånd som kallas funktionella refluxbesvär eller funktionell halsbränna som inte beror på refluxsjukdom.

Många men inte alla av de med refluxsjukdom behöver behandling med läkemedel, antingen kontinuerligt eller i perioder. Man kan behöva opereras om besvären är mycket svåra och läkemedlen inte hjälper tillräckligt, men detta är idag ovanligt.

Vid vissa besvär ska man alltid genomgå en utredning med gastroskopi:

(kikarundersökning av matstrupe, magsäck och tolvfingertarm):

  • Nytillkomna besvär om man är äldre än 40-50 år
  • Blodig kräkning
  • Kräkningar under mer än två – tre veckor
  • Stora besvär
  • Sväljningssvårigheter det vill säga att maten fastnar
  • Har fått behandling med läkemedel men besvären försvinner inte
  • Viktnedgån

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.