Välkomna till GHP Gastro Center Skåne. Vi bedriver endast planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot patienter/anhöriga med smittsamma sjukdomar. I de fall du har infektionssymtom såsom hosta eller feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken och inte heller kommer kunna behandla dig. Kontakta kliniken på 046- 33 54 50 alternativt via mail lund@gastrocenter.se Du kommer då erbjudas en ny tid när du är frisk. Läs mer här.

Ultraljud

Ultraljudsundersökningar kan göras på alla vävnader i kroppen som innehåller vatten. Vid undersökningen sänds svaga ljudvågor in i kroppen genom en ultraljudsgivare.

Ljudvågorna reflekteras tillbaka till ultraljudsgivaren av vävnaderna och organen. Det reflekterade ljudet omvandlas en rörlig bild av kroppens organ och vävnader som kan ses på en bildskärm.

Om en läkare misstänker tumörer är ultraljud en bra undersökning, till exempel i testiklar eller prostata, se även prostatabiopsi.

Ultraljud prostata görs ofta även vid vattenkastningsbesvär utan att det finns misstanke på tumör. Resultatet ger en vägledning till vilken behandling som lämpar sig för just dig.

Ultraljud används även för att se om man har vattenbråck eller åderbråck i pungen och man kan även upptäcka inflammationer och cystor i bitestiklarna. Dessa cystor är nästan alltid helt ofarliga.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.