Välkomna till GHP Gastro Center Skåne. Vi bedriver endast planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot patienter/anhöriga med smittsamma sjukdomar. I de fall du har infektionssymtom såsom hosta eller feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken och inte heller kommer kunna behandla dig. Kontakta kliniken på 046- 33 54 50 alternativt via mail lund@gastrocenter.se Du kommer då erbjudas en ny tid när du är frisk. Läs mer här.

Prostatabiopsi

Ultraljud av prostata (med eller utan biopsi)

Ultraljudet görs för att bedöma storlek och utseende på prostatakörteln och ibland för att ta vävnadsprov. En stav förs in i ändtarmen, det kan upplevas lite obehagligt, men det är inte smärtsamt och undersökningen tar bara några minuter. Om doktorn bedömer att vävnadsprover bör tas (t ex om PSA-prov är förhöjt och/eller det finns förändringar i ultraljudsbilden), diskuteras det med patienten. Lokalbedövning ges och prov kan tas via en nål som förs in genom staven. För att minska risken för infektion ges en antibiotikatablett i förebyggande syfte. Om du tar blodförtunnande medicin skall det sättas ut en till tre dagar före beroende på vilken sort man tar.

Efter några veckor får man svar på proverna som visar om prostatavävnaden är frisk eller om det finns tumörförändringar.

Läs mer om prostatabiopsi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.