Cystoskopi är en undersökning av urinröret och urinblåsan som görs för att undersöka besvär från urinvägarna, till exempel vid blod i urinen, urinläckage eller om det gör ont när man kissar.
Undersökningen kan visa om man har sjukdomar som till exempel prostataförstoring, sten i urinblåsan eller urinblåsecancer.
Vid undersökningen för läkaren in ett smalt böjligt instrument, ett så kallat cystoskop, i urinröret och vidare in i urinblåsan. En svag saltlösning spolas in för att spänna ut urinrör och blåsa så att läkaren ska se bättre. Cystoskopet fungerar ungefär som en kikare med belysning. Det är kopplat till en kamera som visar urinrörets och urinblåsans insida på en bildskärm. Innan undersökningen tvättas underlivet av med bakteriedödande lösning och urinröret bedövas med bedövningsgelé.
Det brukar inte göra ont men kan upplevas som lite obehagligt. En cystoskopi tar ungefär tio minuter men med förberedelser och samtal före och efter undersökningen kan man räkna med att det tar en halvtimme.Det går bra att gå hem direkt efter undersökningen.
Det kan svida lite i urinröret i något dygn efter undersökningen. Ibland får man också en liten blödning från urinröret men det brukar gå över snabbt. Om man blöder mycket eller inte kan kissa efter undersökningen ska man direkt höra av sig till oss! Om det är utanför kontorstid ska man söka vård på en vårdcentral eller akutmottagning.
Läs mer om cystoskopi » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.