Koloskopi (narkos finns)

OBS BMI < 40 krävs

Allmänt

En koloskopi innebär att tjocktarmen (kolon) och några decimeter av sista delen av tunntarmen undersöks med ett instrument i form av en mjuk och böjlig styrbar slang (koloskop) som förs in via ändtarmsöppningen. Via instrumentets kamera överförs bilder av slemhinnan till en bildskärm. Undersökningen visar om det till exempel finns fickor (divertiklar), inflammation, sår, polyper/tumörer med mera. Läkaren kan via koloskopet även ta vävnadsprov från slemhinnorna eller ta bort polyper (vävnadsknoppar på slemhinnan). Vävnadsproverna skickas efter undersökningen till patolog för diagnostik för att se om det finns inflammation, cellförändringar eller cancer.

Förberedelser

För att tarmen skall kunna undersökas måste den vara ren. De närmaste dagarna före undersökningen måste du ändra din kost. Under eftermiddagen före eller på morgonen samma dag som undersökningen, måste du tömma tarmen med hjälp av laxermedel. Om man använder blodförtunnande läkemedel (till exempel Waran, Plavix, Eliquis med flera), eller om man har en inopererad hjärtklaff, skall man i god tid före meddela mottagningen, då detta ibland kräver särskilda förberedelser. Du får skriftliga instruktioner och recept på laxermedel tillsammans med kallelsen till undersökningen.

Hur går undersökningen till?

Innan undersökningen får man bedövningssalva i ändtarmsöppningen. Vid undersökningen ligger man på sidan och de bara kroppsdelarna är väl skylda. Undersökningen kan ibland göra ont eller vara obehaglig när koloskopet förs upp i tjocktarmen. Vi rekommenderar därför att undersökningen görs i narkos med det mycket snabbverkande narkosmedlet Propofol ibland kombinerat med smärtstillande. Detta gäller om man inte har allvarliga hjärt/lung- eller andra sjukdomar. Under narkosen andas man som vanligt genom näsa/mun..

En undersökning kan ta alltifrån en kvart till en timme och vistelsen på mottagningen från cirka en halvtimme upp till 2 timmar.

Efter undersökningen

Vi använder koldioxid som gas för att vidga tarmen så att läkaren ska kunna se tarmväggarna ordentligt under undersökningen. Koldioxiden tas snabbt upp av kroppen och andas lätt ut av patienten, vilket minskar de besvär i form av uppblåsthet och ömhet som man kan känna i buken efter en koloskopi.

Man kan äta och dricka som vanligt efter undersökningen. Läkaren som gjort undersökningen ger besked om resultatet direkt efteråt.

Om vävnadsprover tagits för mikroskopisk undersökning av patolog är analysen oftast klar efter cirka 3 – 5 veckor. Man får besked om svaret på vävnadsprov av inremitterande läkare alternativt via brev, återbesök eller telefontid.

Observera: Vi rekommenderar propofolnarkos i samband med undersökning men det innebär att man inte får köra bil eller cykla samma dag eller kväll och man bör inte heller göra andra uppgifter som kräver skärpt balans eller uppmärksamhet!

Hur lång tid tar hela besöket?

En undersökning kan ta alltifrån en kvart till en timme och vistelsen på mottagningen från cirka en halvtimme upp till 2 timmar.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.