Anala åkommor

Besvär och sjukdomar

Med anala åkommor eller proktologiska besvär menas sjukdomar och tillstånd i och kring ändtarmsöppningen. De kirurgiska sjukdomarna omfattar bland annat hemorrojder, hudflikar, fistlar, slemhinnesprickor och polyper. Även pilonoidalcystor (bölder mellan skinkorna) brukar räknas hit.

Blod i avföringen

Upptäcker man blod som kommer ur ändtarmen efter att man har tömt tarmen eller att avföringen är blodblandad är det ett viktigt sjukdomstecken som alltid skall föranleda utredning av läkare!

De vanligaste orsakerna är att man har hemorrojder eller sprickor i ändtarmsöppningen. En del tarminfektioner kan också orsaka blodiga diarréer. Ibland kan blod i avföringen vara tecken på att man har en allvarlig sjukdom, som cancer eller en inflammation i tarmen. Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, till exempel Magnecyl och Treo samt så kallade cox-hämmare, till exempel Ipren och Voltaren, kan också orsaka blödning från mag-tarmkanalen och ge sig till känna som blod i avföringen

Fistlar

I analkanalen finns körtlar som utsöndrar slem. Om öppningen från en av körtlarna blir tilltäppt kan bakterier, som vanligen finns i tarmen eller på huden, börja växa inne i körteln. Då kan en varfylld böld vid sidan om ändtarmsöppningen uppstå. Om man har haft en böld kan det ibland bildas en liten kanal mellan ändtarmen och huden. En fistel är en smal gång som leder mellan ändtarmen och huden bredvid ändtarmsöppningen. Orsaken är oftast lokala infektioner eller varbölder i området.

Hemorrojder

Hemorrojder innebär att analkuddarna, som är små kuddar av slemhinna och bindväv i analkanalen, blir förstorade. Hemorrojder är ett vanligt besvär. Minst hälften av alla personer, män som kvinnor, får hemorrojder någon gång i livet. Det är vanligt hos gravida. Det är ofarligt men kan göra mycket ont, klia och blöda. Symtomgivande hemorrojder kan åtgärdas genom att en gummibands ring appliceras runt hemorrojden så att dess blodflöde stoppas. Läs mer här » Länk till annan webbplats.

Anala hudflikar/yttre hemorrojder

Hudveck kring analöppningen är ibland kombinerade med inre hemorrojder. Yttre hemorrojder kan inte åtgärdas med gummiband utan enbart med operation. Vanligtvis avrådes från dylikt ingrepp!

Anala polyper

Små utväxter utanför, i analkanalen eller uppe i ändtarmsslemhinnan. De kan vara resttillstånd efter tidigare hemorrojder eller utgöras av godartade slemhinneutväxter. Vid operation bränner eller skär man bort förändringen.

Slemhinnesprickor (analfissur)

En analfissur är ett sår i form av en spricka vid ändtarmsöppningen. Den uppstår oftast i samband med att man har förstoppning eller tillfälligt hård avföring. Om man har en spricka brukar det göra ont när man tömmer tarmen. Smärtan orsakar en kramp i ändtarmens slutmuskel som gör att blodcirkulationen i slemhinnan blir dålig, och då får såret svårt att läka.

Det finns receptfria salvor som man kan använda om det gör ont. En läkare kan skriva ut recept på salvor och andra mediciner som har en avslappnande effekt på musklerna.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.